
legislative Assembly
Province of
Botlsh Columbia

Office of
Commissioner of

Conflict of Interest

548 M.ctllgan Slreet
Victona
Bnnsh Columbia
V8V 1X4
Telephone (6041 356·9283
Fax. 1604) 356·7074

Recently I was asked three questions on this subject. In my letter of
reply I set out, in the following passage, details about the "kind" of
memberships and passes that I had been asked to comment upon.

"Complimentary memberships, organizations, associations and clubs in
British Columbia. No voting rights attach to such a membership but
access to and use of the organizations' facilities or services are
available to the holder of the complimentary membership and that
will include all or some of restaurant/lounges; meeting rooms;
banquet facilities; recreation facilities. The membership fee is
waived but the holder of the complimentary membership must pay for
services used within the facility such as for food, beverages, green
fees etc. Examples given are complimentary memberships to
university faculty clubs, private business/social clubs in downtown
Vancouver and Victoria, community business organizations such as
boards of trade and chambers of commerce and recreational clubs
offering year round golf, tennis, and yachting facilities. An
additional type of membership is one granted by airline companies
for the purpose of allowing holders access to airline lounges at
some national and international airports and thus provide to them a
facility to work, telephone, meet etc. between flights.

Complimentary passes to recreational facilities or entertainment
events in British Columbia. Such passes are usually limited to a
specific activity and can be for either one occasion or for a term -
often a season or a year. Examples cited are season passes to a ski
facility, a race track or to scientific exhibits with accompanying
parking privileges."

I then quoted, as I do now, the applicable section of the Members'
Conflict of Interest Act;

A member shall not accept a fee, gift or personal benefit,
except compensation authorized by law, that is connected
directly or indirectly with the performance of his or her
duties of office.
Subsection (1) does not apply to a gift or personal
benefit that is received as an incident of the protocol or
social obligations that normally accompany the
responsibilities of office.



(3) Where a gift or personal benefit referred to in subsection
(2) exceeds $250.00 in value, or where the total value
received directly or indirectly from one source in any 12
month period exceeds $250.00, the member shall immediately
file with the commissioner a disclosure statement, in the
form prescribed by the regulations indicating

(a) the nature of the gift or benefit
(b) its source and
(3) the circumstances under which it was given and
accepted."

1. Question:
Are complimentary memberships and passes, of the kind described in
this memo, considered to be a gift or personal benefit "connected
directly or indirectly with the performance of the member's duties
of office"?
Answer:
Yes. If the recipient did not hold public office the memberships
and passes would not be given to him/her. That fact puts the answer
to the question beyond doubt.

2. Question:
If the answer to question (1) is "yes", do such passes and
memberships, as a general rule, fall within the section 6(2)
exemption as being "an incident of the protocol or social
obligations that normally accompany the responsibilities of office"?
Answer:
Some do fall within the subsection (2) exemption and some do not.
Into the former category I place those that provide the opportunity
for the member to more efficiently and effectively carry out his/her
responsibilities of office. That includes memberships to faculty
and business/social clubs where meetings can be held, business
guests can be served lunch or dinner in an atmosphere conducive to
conducting useful discussion of an official or business nature and
in a private or semi-private environment.

I would also say "yes" to a membership in the type of community
business organization mentioned above if the member is of the view
that attendance at its meetings and receipt of its publications will
assist in carrying out his/her responsibilities of elected office.
I also give the green light to holding the privileges that attach to
use of airline lounges at airports. They can provide a useful
adjunct to the members' working environment through the availability
of privacy, telephones and a quiet place to read documents and
briefing books while waiting for the next flight to depart.

Into the "no" category go season or year long passes to sporting
facilities and-entertainment centres. These are not work related
activities. Complimentary year long play on tennis courts, golf
courses and entry to race tracks are unrelated to protocol and
social obligations of office and are, in fact, I believe, the very



kind of gift or benefit that the Legislature in its wisdom in
section 6(1) says shall not be permitted. Incidentally, in having
given approval to membership in faculty, business/social clubs, I do
not intend to approve accompanying u~e of recreational facilities of
the club on a year round complimentary basis. If a club membership
carries privileges of that kind - they should either not be used or,
if they are, they should be paid for by the member out of his or her
pocket as they are facilities of pleasure unrelated to the positive
working environment component that has caused me to say "yes" to
club memberships.

There is some middle ground here. Often a member will receive
passes to special events within his/her constituency or a minister
will be invited as a guest to an event because of its relationship
to his/her ministerial responsibilities. Such passes may be tied to
an event such as an official opening or a long service presentation
where the public office holder may be called upon to participate in
the program or to be otherwise recognized. The event may include
the availability to the member and his/her family, following the
cutting of the ribbon, of facilities such as ski slopes, museum
exhibits or a cultural performance. Such invitations may not always
be on an official occasion but rather the ownership of the facility
or the sponsor of an event may want the member to attend on one or
two occasions so as to be familiar with the services offered in the
community. I see nothing wrong with the acceptance of complimentary
passes and invitations in instances such as those discussed in this
paragraph. A member should not be expected to buy two opening night
tickets to everything in his/her riding but since many sponsoring
bodies are generally honoured by the presence of the elected
representative of the citizens of the community, it is appropriate,
in my judgment for the member to accept a complimentary invitation
to attend such an event with his/her guest. In my opinion,
attendance at such events, if time and interest combine to allow the
member's presence, falls within the exemption of section 6(2).

3. Question:
If the answer to question (2) is "no", that is, that these kinds of
memberships/passes, as a general rule, are not exempt under section
6(2) of the Act, could you provide guidance respecting the criteria
to be applied in determining the kinds of memberships/passes that
could reasonably be considered to be "an incident of the protocol or
social obligations that normally accompany the responsibilities of
office"?
Answer:
I believe I have given the answer to this question within the answer
to question # 2. Within that answer some guidelines are set out.
It is impossible to cover every situation but I believe the
parameters are there for what is and what is not acceptable. As
always, specifics, as and when they arise, can be referred to this
office for further consideration and response.



I would suggest that your use of any complimentary membership or
complimentary pass that you now hold, conform with the guidelines I have
suggested in the answers to the three questions. If in the future you
receive a complimentary membership or pass that cannot be used within
those guidelines, it would be my suggestion that it be returned with an
expression of appreciation and thanks and an accompanying explanation
why use cannot be made of it by you.

Members must remember that where the exemption in section 6(2) is
applicable, they must give notice to this office pursuant to section
6(3) in instances where the value of what has been received exceeds
$250.00.

E.N. (Ted) Hughes
Commissioner of
Conflict of Interest


